Gnocchi to tradycyjny włoski przysmak. Małe kluseczki ziemniaczane, na jeden kęs podobne są do naszych polskich kopytek. Podane razem z gęstymi, kremowymi sosami są idealnym pomysłem na obiad.

Dziś proponuję gnocchi podsmażone z czosnkiem, świeżym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym. Tak przygotowane gnocchi serwuję na ciepło z dodatkiem startego żółtego sera i grubo zmielonego pieprzu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków w mundurkach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże garści świeżych liści szpinaku
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • tarty parmezan o posypania
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wymyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z mąką, solą oraz jajkiem.

  2. Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój na małe kluseczki. Na ich powierzchni zrób charakterystyczne wgłębienia widelcem. We wgłębieniach będzie zbierał się sos.

  3. Gnocchi gotuj partiami w ok. 2 l wody. Wykładaj przy pomocy łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu ich na powierzchnię.

  4. Rozgrzej patelnię, dodaj masło, posiekany czosnek oraz gnocchi. Całość podsmaż.

  5. Dodaj śmietanę, świeży szpinak i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Duś, aż liście szpinaku zmiękną, mieszając od czasu do czasu.

  6. Składniki na patelni dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Tak przygotowane gnocchi serwuj na ciepło z dodatkiem startego żółtego sera.