Jeśli masz już dość kanapek czy jajecznicy na śniadanie, to polecam domowe gofry. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem wybieram pierwszą opcję i gofry serwuję z owocami.

Gofry, które dziś proponuję są lekkie, delikatne i puszyste. Podaję je z solidną porcją jabłek duszonych na maśle z dodatkiem miodu i tymianku. Ten prosty przysmak łączy w sobie cudowną słodycz jabłek z aromatem ziół. To idealna propozycja śniadaniowa na leniwą sobotę czy niedzielę.

Gofry na słodko

Składniki

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy

Jabłka:

  • 2-3 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Gofry z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyj (nie obieraj ich ze skórki) pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Owoce umieść w misce i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj, tak aby sok pokrył wszystkie kawałki jabłka.

  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj miód lub cukier. Po chwili dorzuć jabłka i smaż, aż owoce zmiękną.

  3. Dorzuć płatki migdałowe i suszony tymianek. Podsmaż jeszcze kilka minut. Zawartość patelni wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, tak by sos dokładnie pokrył jabłka.

  4. Przygotuj ciasto – oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

  5. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.

  6. Piecz przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.

  7. Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z jabłkami z patelni.

Gofry na słodko