Dziś proponuję gołąbki bez zawijania, czyli alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. To świetna opcja dla wszystkich miłośników tego dania. Potrawa w klasycznym wydaniu jest dość pracochłonna. Czas przygotowania gołąbków bez zawijania jest znacznie krótszy, a efekt równie smaczny.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Białą, poszatkowaną kapustę, mięso mielone, jajka, ryż oraz kaszę mieszam. Z masy formuję owalne gołąbki (w taki sposób jak kotlety mielone) i obsmażam. Na koniec gołąbki zapiekam w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania

Składniki

Gołąbki:

  • 800 g mielonego mięsa
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4  łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Gołąbki bez zawijania

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos pomidorowy – czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek, podsmaż przez około 2 minuty.

  2. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory. Dopraw solą pieprzem, papryką i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje.

  3. Na końcu dodaj cukier i zioła. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

  4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Ryż podgotuj.

  5. Kapustę posiekaj, posól i odstaw na ok. 20 minut.

  6. Cebulę, ryż, mielone mięso, poszatkowaną kapustę, kaszę i jajka dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Z masy uformuj gołąbki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

  8. Podsmażone gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym (dodatkowo gołąbki przekładam kapustą, ale nie jest to konieczne), następnie zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

  9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Włóż gołąbki i piecz przez 35-45 minut.

Gołąbki bez zawijania