Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Ilu kucharzy tyle samo wersji przepisu. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Powstało już tak wiele receptur na to tradycyjne danie, że trudno wskazać jedną najprawdziwszą.

Co do tego, że kapusta w zawijańcach być musi nie ma żadnych wątpliwości, ale już co do tego jaki rodzaj kapusty ma się w nich znajdować zdania są podzielone. Do wyboru biała kapusta, kapusta włoska lub pekińska. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza gryczana oraz dodatki, takie jak cebula, grzyby i przyprawy. Na blogu prezentujemy także z wersję przepisu na gołąbki wegetariańskie – z dodatkiem tofu.

Tym razem klasyczny farsz skomponowany z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli zawijam w kapustę włoską, dzięki temu są one miękkie i delikatne. Gołąbki serwuję z domowym sosem pomidorowym. Taki zestaw to sposób na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

Gołąbki:

  • 1 główka kapusty włoskiej średniej wielkości
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g ryżu
  • 1,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki (800 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  2. Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  3. Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę.

  4. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  5. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

  6. Na każdy liść nałóż mięsne nadzienie i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

  7. Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).

  8. Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

  9. Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj suszone oregano. Wymieszaj i spróbuj (dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu i cukru według uznania).

  10. Po ugotowaniu gołąbki wyjmij z garnka i podawaj na ciepło z przygotowanym sosem pomidorowym.