Jabłka najczęściej jadane są na surowo, ale świetnie smakują także smażone. Dziś proponuję jabłka właśnie w takiej wersji. Plasterki owoców w cieście naleśnikowym, usmażone na złoty kolor.

Jabłka w cieście naleśnikowym mogłabym zajadać o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie na słodko, szybki obiad czy deser. Najczęściej serwuję je oprószone cukrem pudrem, ale równie dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 160 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 laska wanilii
  • olej do smażenia
  • do podania: cukier puder, miód lub syrop klonowy

Jabłka w cieście naleśnikowym

Przygotowanie

  1. W misce umieść przesianą mąkę i połącz ją z ziarenkami wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża).

  2. Do miski wlej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru, a na koniec wlej łyżkę oleju roślinnego.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, tak aby nie spływało z jabłek.

  4. Jabłka umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale równie dobrze możesz użyć zwykłego noża.

  5. Tak przygotowane jabłka pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.

  6. Plasterki zanurz w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

  7. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jabłka w cieście naleśnikowym