Smażone jajka to najprostsze śniadanie na świecie, a dodać do nich możesz co tylko chcesz. Dziś postawiłam na proste połączenie, ale za to jaki smak. Rano serwuję jajecznicę na boczku. To wersja najczęściej zajadana u mnie w domu. Obowiązkowo z cebulą i szczypiorkiem.

Do smażenia jajek używam masła, które zdecydowanie podnosi walory smakowe porannego dania. Jajecznicę można podać z pieczywem obok, lub też ułożyć ją na ciepłych i chrupiących grzankach.

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g boczku
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Jajecznica

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i posiekaj.

  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu (najlepiej na średnim, ale nie za małym). Następnie dodaj masło.

  3. Na wytopionym tłuszczu i maśle zeszklij cebulę.

  4. Do miski wbij jajka i roztrzep za pomocą widelca. Wlej jajka na patelnię z boczkiem i cebulą.

  5. W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy jajka zaczynają się ścinać zdejmij patelnię z ognia dalej mieszając, po chwili ponownie wstaw patelnię na ogień i tak samo postępuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  6. Pod koniec smażenia dopraw jajecznicę solą i pieprzem.

  7. Gorącą jajecznicę wyłóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jajecznica