Na Wielkanocnym stole królują jajka w wielu postaciach – w sałakach, pastach oraz faszerowane. Tym razem na blogu prezentuję jajka z nadzieniem z kaparami i rzeżuchą w roli głównej.

Doskonałe nie tylko na śniadanie wielkanocne. Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Proste, rewelacyjnie prezentują się na talerzu i są takie pyszne.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: rzeżucha, papryka ostra w proszku lub płatki chili (opcjonalnie)

jajka faszerowane

 

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka (włóż do ciepłej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.

  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.

  3. Żółtka umieść w misce i dokładnie rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj majonez, musztardę oraz odsączone z zalewy kapary.

  4. Całość dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Farszem wypełnij jajka.

  5. Jajka udekoruj rzeżuchą, możesz wykorzystać także drobno posiekany szczypiorek. Na koniec oprósz płatkami chili.

Jajka faszerowane