Kaczka nadziana limonkami, czosnkiem i dużą ilością przypraw. A w dodatku pływająca w piwie i warzywach. Z tego musiało wyjść coś bardzo dobrego! :)

Do tej pory nigdy nie eksperymentowałem z kaczką, a nawet nie jadłem jej pod różnymi postaciami. Standardowo z pieczona jabłkami i ewentualnie pomarańczami. Kaczka po pekińsku w dobrej restauracji. Pierś kaczki z patelni. I to by było na tyle. Tym razem postanowiłem jednak zaszaleć i upiec kaczkę pełną niecodziennych dla tego typu mięsa aromatów. Dlatego w przepisie znalazła się kolendra, imbir, limonki i inne charakterne dodatki.

Zanim przejdę do przepisu, chcę jeszcze nadmienić, że na zakupy i do przyrządzenia tej REWELACYJNEJ kaczki zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche. Z jakiej okazji? Z okazji konkursu:

Konkurs z Intermarche – zgarnij 300 zł

Na rozdanie czeka aż 200 bonów o wartości 300 zł. Całkiem przyjemna kwota na solidne zakupy dla całej rodziny :)

Jeżeli zdarza Ci się robić zakupy w sklepie Intermarche, lub po prostu mieszkasz w pobliżu, to zapraszam do udziału w konkursie. Po szczegóły zajrzyj na stronę www.pelnywozek.pl

Warunkiem udziału w zabawie są zakupy za min. 20 zł (potrzebujesz paragonu) i odpowiedź na pytanie: Za co lubisz zakupy w Intermarche?

Powodzenia!

P.S. Mam nadzieję, że czytelnicy mojego bloga zgarną najwięcej bonów! :)

…tymczasem wracamy do kaczki.

Kaczka pieczona

Czas przygotowania:

3 godziny

Składniki

  • 1 kaczka 2 – 2,5 kg
  • 4 limonki
  • 2 pomarańcze
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 ml piwa
  • 3 łyżki powideł śliwkowych i 100 ml piwa na glazurę
  • przyprawy: cynamon, tymianek, kolendra, kurkuma,
  • świeży tymianek do przybrania gotowej kaczki

Przygotowanie kaczki

  1. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, cynamonem i kurkumą. Do środka dodaj też suszony tymianek i ziarna kolendry.

  2. Do środka kaczki włóż porozgniatane i ponnacinane limonki, a także rozgniecione ząbki czosnku.

  3. Kaczkę szczelnie zamknij i ponacinaj skórę na piersiach – dzięki temu tłuszcz będzie sie lepiej wytapiał.

  4. Kaczkę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 30 minut.

  5. W międzyczasie wszystkie warzywa i pomarańcze pokrój w półksiężyce lub pniaczki, dopraw solą i pieprzem, a także dodaj odrobinę pozostałych przypraw.

  6. Podpieczoną kaczkę obłóż dookoła przygotowanymi warzywami, podlej piwem, przykryj naczynie i włóż do piekarnika nastawionego na 160 st. C na mniej więcej 2 godziny.

  7. Po tym czasie wymieszaj dokładnie powidła z piwem, i powstałą glazurą posmaruj dokładnie kaczkę.

  8. Kaczkę z glazurą wstaw bez przykrycia do piekarnika nastawionego na 220 st. C i piecz od 15 do 30 minut, aż skórka pięknie się zrumieni i stanie się chrupiąca.

  9. Kaczkę podawaj w towarzystwie warzyw i ugotowanego na sypko białego ryżu.

Kaczka pieczona