oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Dziś w roli głównej kaczka pieczona z pomarańczowo-jabłkowym nadzieniem, glazurowana powidłami śliwkowymi.

Przyznam szczerze, że to był pierwszy raz, kiedy miałem okazję upiec całą kaczkę. Wcześniej jednak udanie eksperymentowałem z kaczymi piersiami, więc nie było żadnych obaw, a raczej duża frajda! Bardzo lubię eksperymentować z nowymi przepisami …i już mogę przyznać, że kaczka wyszła przepyszna :)

Pieczona kaczka

Do przyrządzenia tej pysznej kaczki zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche, która organizuje aktualnie bardzo fajny konkurs. Poniżej znajdziesz kilka słów na jego temat, a zaraz potem wracamy do gotowania! :-)

Konkurs z Intermarche – zgarnij 300 zł

Na rozdanie czeka aż 200 bonów o wartości 300 zł. Całkiem przyjemna kwota na solidne zakupy dla całej rodziny :)

Jeżeli zdarza Ci się robić zakupy w sklepie Intermarche, lub po prostu mieszkasz w pobliżu, to zapraszam do udziału w konkursie. Po szczegóły zajrzyj na stronę www.pelnywozek.pl

Warunkiem udziału w zabawie są zakupy za min. 20 zł (potrzebujesz paragonu) i odpowiedź na pytanie: Za co lubisz zakupy w Intermarche?

Powodzenia!

P.S. Mam nadzieję, że czytelnicy mojego bloga zgarną najwięcej bonów! :)

…a wracając do naszej kaczki, mam w kwestii zakupów w Intermarche ciekawe obserwacje. Wiele razy słyszałem od znajomych i sąsiadek, że sprzedawane są tam wędliny i mięso bardzo dobrej jakości, w znacznej mierze własnego wyrobu.

Ilekroć zdarza mi się odwiedzić ten sklep w moim mieście, czyli Knurowie, ruch we wszystkich alejkach jest normalny, ale dział mięsny ZAWSZE przeżywa oblężenie i nierzadko w kolejce stoi po 10-15 osób. Tą są obrazki znane raczej z osiedlowych piekarni w okresie świątecznym, a nie z marketu w godzinach około-południowych, w dzień roboczy ;-) Jestem ciekaw czy takie obrazki obserwujecie też w innych sklepach tej sieci.

Zakupy w Intermarche w Knurowie

Czas przygotowania:

Przygotowanie pieczonej kaczki zajmuje 3-3,5 godziny

Składniki

  •  1 kaczka – ok. 2,5 kg
  • 6 jabłek
  • 4 pomarańcze
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon

Kaczka pieczona

Wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.

  2. Kaczkę oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy papierowego ręcznika.

  3. Następnie natrzyj ją wewnątrz i na zewnątrz solą, i pieprzem.

  4. Jabłka i pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w talarki, lub łódeczki. Owoce oprósz cynamonem i włóż do środka kaczki. Otwór możesz zamknąć wykałaczkami.

  5. Nadzianą kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry i ponacinaj delikatnie skórę ostrym nożem. Dzięki temu tłuszcz będzie się łatwiej wytapiał w trakcie pieczenia.

  6. Owoce, które nie zmieściły się w kaczce poukładaj na dnie brytfanki.

  7. Tak przygotowaną kaczkę wstaw do piekarnika (160 st C) i piecz ok. 3 godziny.

  8. Mniej więcej godzinę przed zakończeniem pieczenia możesz kaczkę posmarować powidłami, dzięki czemu nabierze pięknego koloru, a skórka będzie chrupiąca.Kaczka pieczona

  9. Upieczoną kaczkę podawaj z owocami z nadzienia. Jako dodatki świetnie pasować będą ugotowane ziemniaki lub ryż.

Pieczona kaczka