Sezon na kurki jest wyjątkowo długi – trwa od czerwca, aż do listopada. Dlatego korzystam, ile się da i przygotowuję przeróżne dania z grzybkami.  Kurki uwielbiam przede wszystkim za ich wyjątkowy smak i aromat, ale i za to, że pasują niemal do wszystkiego.

W połączeniu z kaszą pęczak, pomidorami tworzą niezwykłe danie obiadowe. Wykończone startym parmezanem i posiekana natką pietruszki. Bardzo aromatyczne, sezonowe i proste w przygotowaniu, a do tego gotowe w niecałą godzinę.

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • 400 g kurek
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw.

  2. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

  5. Na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek i masło. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  6. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  7. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się przyrumienią.

  8. Na innej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć suchą kaszę i podgrzewaj przez 1 minutę, następnie wlej bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj przez ok. 15 minut.

  9. Odkryj patelnię i wygotuj resztę płynu jeśli pozostał.

  10. Teraz na patelnię z kaszą dodaj podsmażone kurki i wlej wino. Gotuj ok. 5 minut, aż płyn odparuje.

  11. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  12. Danie wyłóż na talerze posyp parmezanem i posyp posiekana natką pietruszki.