W sklepach i na straganach pojawia się coraz więcej śliwek. U mnie w domu nie ma sezonu śliwkowego bez knedli. Dziś na blogu ląduje przepis na to bardzo proste i szybkie danie. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników – ziemniaki, mąka, jajko i ulubione owoce.

Spotkałam się z dodawaniem sera do ciasta. Mój przepis jest tradycyjny – na bazie ziemniaków. Knedle ze śliwkami podaję polane bułką tartą zezłoconą na maśle. Można także serwować ze śmietaną i szczyptą cynamonu. Są równie pyszne.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz 20-24 sztuk knedli

  • 700 g ciepłych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 300 g śliwek
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Knedle ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Do jeszcze ciepłych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj łyżkę masła i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

  2. Ziemniaki połącz z pozostałymi składnikami – mąką, solą i jajkiem. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj wałek. Nożem odetnij mniejsze kawałki ciasta i rozpłaszcz na małe placuszki, na środku każdego umieść śliwkę, zlep brzegi jak na pierogi i dłońmi uformuj kule.

  4. W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Knedle gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Jednak bezpiecznie jest sprawdzić stan ugotowania knedli przed upływem tego czasu. Spróbuj jedną kluskę – to jedyna naprawdę skuteczna metoda ;)
  5. Ugotowane knedle wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

Knedle ze śliwką