Kopytka dyniowe

Kopytka to nie tylko ziemniaki. Tradycyjne kluseczki można wzbogacać o swoje ulubione dodatki. Jesienią wzbogacam je o intensywnie pomarańczowe puree dyniowe.

Dynia sama w sobie jest dość mdła, dlatego warto podbić jej smak korzennymi przyprawami – imbirem,  startą gałką muszkatołową oraz kurkumą. Tak przygotowane kopytka dyniowe podaję z aromatycznym masłem szałwiowym. Równie dobrze sprawdzą się też inne świeże zioła, np. tymianek czy rozmaryn.

Kopytka z dyni

Składniki

Kopytka:

  • 400 g puree z dyni *
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • po 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

*Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia.

Masło szałwiowe:

  • 50 g masła
  • kilka gałązek świeżej szałwii

Kopytka z dyni

Przygotowanie

  1. W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie szybko zagnieć jednolite ciasto.

  2. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.

  3. Zagotuj posoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

  5. Przygotuj masło szałwiowe –  do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, następnie dodaj listki szałwii. Chwilę podsmaż i gotowe. Masło przejmie wspaniały aromat ziół.

  6. Kopytka podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Kopytka z dyni

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php