Kopytka to nie tylko ziemniaki. Tradycyjne kluseczki można wzbogacać o swoje ulubione dodatki. Jesienią wzbogacam je o intensywnie pomarańczowe puree dyniowe.

Dynia sama w sobie jest dość mdła, dlatego warto podbić jej smak korzennymi przyprawami – imbirem,  startą gałką muszkatołową oraz kurkumą. Tak przygotowane kopytka dyniowe podaję z aromatycznym masłem szałwiowym. Równie dobrze sprawdzą się też inne świeże zioła, np. tymianek czy rozmaryn.

Kopytka z dyni

Składniki

Kopytka:

  • 400 g puree z dyni *
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • po 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

*Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia.

Masło szałwiowe:

  • 50 g masła
  • kilka gałązek świeżej szałwii

Kopytka z dyni

Przygotowanie

  1. W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie szybko zagnieć jednolite ciasto.

  2. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.

  3. Zagotuj posoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

  5. Przygotuj masło szałwiowe –  do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, następnie dodaj listki szałwii. Chwilę podsmaż i gotowe. Masło przejmie wspaniały aromat ziół.

  6. Kopytka podawaj polane przygotowanym masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Kopytka z dyni