Kopytka to klasyka polskiej kuchni. To proste kluski z ziemniaków, jajka oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle.

Klasyczny przepis możesz wzbogacić o wszelkiej maści warzywa i za każdym razem stworzyć inne kluseczki. Jako dodatek do tradycyjnych kopytek polecam pieczone buraki, które dają nie tylko piękny kolor, ale także słodki smak. Różowe kopytka podaję z aromatycznym masłem rozmarynowym. Równie dobrze sprawdzą się też inne świeże zioła, np. tymianek czy szałwia.

Składniki

Kopytka:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 240 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 upieczony burak średniej wielkości (ok. 200 g)*
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

* Buraka umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wyłóż na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie miękki, przez około 45-60 minut. Oczywiście nie warto rozpalać piekarnik tylko po to, aby upiec jednego buraka, dlatego warto przygotować go przy okazji pieczenia innej potrawy. Zaoszczędzisz czas i energię.

Masło rozmarynowe:

  • 50 g masła
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  1. Upieczonego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (na puree).

  2. W misce umieść puree z buraka i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj sól. Następnie szybko zagnieć jednolite ciasto.

  3. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.

  4. Zagotuj lekko osoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

  6. Przygotuj masło rozmarynowe –  do rondelka lub na patelnię wrzuć masło, podgrzewaj je, aż się roztopi, następnie dodaj listki rozmarynu. Chwilę podsmaż -listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło przejmie wspaniały aromat ziół.

  7. Kopytka podawaj polane przygotowanym masłem rozmarynowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.