Uwielbiam kuchnię meksykańską w wersji na świeżo. Kolorowe, soczyste i chrupiące warzywa z dodatkiem zapieczonej z serem tortilli to delicje, które każdy smakosz będzie wspominał przez długi czas.

Połączenie chrupiącej papryki i cebuli, ze słodkim i bardzo soczystym mango, z awokado, sokiem z limonki i innymi słonecznymi składnikami stanowi mieszankę, która wygląda i smakuje tak pięknie, że można się w tej salsie po prostu zakochać :)

kolorowa-salsa-meksykanska-11

Smakołyki widoczne na zdjęciach przygotowałem z produktów zakupionych w sklepie Intermarche, gdzie zaproszono mnie do wypróbowania specjałów z gazetki promującej m.in. produkty kuchni meksykańskiej

W sklepie Intermarche zaopatrzyłem się zarówno w tortillę jak i całą gamę świeżych warzyw i owoców użytych do wykonania tego przepisu. Po pełną listę meksykańskich inspiracji możecie zajrzeć do aktualnej gazetki (link).

A teraz do dzieła. Zajadamy! :-)

Składniki

Podane proporcje wystarczą na dwie solidne porcje.

  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5 – 7 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 małe mango (dojrzałe)
  • 1/2 małej, zielonej papryki
  • 1 mała ostra papryczka (świeża lub suszona)
  • świeża kolendra lub opcjonalnie mięta
  • tortilla – 4 sztuki
  • ser mozzarella do zapieczenia w tortilli
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli

Wykonanie

  1. Na początek rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. C.

  2. Przygotowanie dania zacznij od warzyw. Paprykę, cebulę i zioła posiekaj drobno. Dodaj kukurydzę i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.

    Salsa meksykańska

  3. Całość dokładnie, acz delikatnie wymieszaj. Teraz przychodzi kolej na najdelikatniejsze składniki salsy, czyli awokado i mango. Awokado obierz ze skóry, pozbaw pestki, pokrój w dość sporą kostkę (ok. 1 cm) i dodaj do pozostałych składników. Z mango odkrój łódeczki, a następnie nożem pokrój miąższ w kostkę i wybierz przy pomocy łyżki. W ten sposób uzyskasz idealnie pokrojone cząstki delikatnego owocu.

    Salsa meksykańska

  4. Tak przygotowaną salsę dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli lub pokrojoną papryczką – ilość ostrego składnika dobierz wedle własnych gustów. Polecam nie przesadzać ;)

  5. Następnie do salsy dodaj sok wyciśnięty z jednej limonki i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszaj.

  6. Teraz czas na zapiekaną z serem tortillę. Na połowę placków nałóż po solidnej porcji sera.

    Salsa meksykańska

  7. Na górę połóż kolejny placek, posyp go płatkami chilli i posmaruj oliwą z oliwek. Dzięki temu zabiegowi tortilla zapiecze się na piękny, złoty kolor.

    Salsa meksykańska

  8. Tortillę zapiekaj przez kilka minut w gorącym piekarniku, tak by ładnie się zezłociła oraz by rozpuścił się umieszczony pomiędzy plackami ser.

    Salsa meksykańska

  9. Salsę podawaj krótko po przygotowaniu, będzie wtedy najbardziej soczysta i świeża. Całość oczywiście w towarzystwie jeszcze gorącej tortilli z ciągnącym się serem mozzarella. Salsę warto przyozdobić przed podaniem na stół całymi, świeżymi liśćmi ziół i oprószyć kolorowymi płatkami chilli, co podniesie i tak już niesamowite walory wizualne tej pysznej sałatki. Niebo – meksykańskie – w gębie! :-)

Salsa meksykańska