oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Modra kapusta to nic innego jak czerwona kapusta i regionalna potrawa, która jest z niej przyrządzana. Stanowi nieodłączny element typowego śląskiego obiadu. Z kluskami śląskimi i roladą stanowi pyszny zestaw.

W skład potrawy, oprócz poszatkowanej, czerwonej kapusty wchodzi – cebula, jabłko i wędzony boczek. Całość przyprawiam solą, pieprzem, cukrem, a po ugotowaniu dodatkowo octem. Jestem ze Śląska i modra kapusta w takiej wersji jest mi bardzo dobrze znana. Dziś zaprezentuję przepis, z którego korzystamy często w domu.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz do smaku

Czerwona kapusta

Przygotowanie

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wykrój głąb i poszatkuj. Cebulę obierz i drobno pokrój, boczek pokrój w kostkę.

  2. Kapustę umieść w garnku zalej ok. o,5 l wody i zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedź.

  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

  4. Dodaj smalec i na tłuszczu zeszklij cebulę.

  5. Do ugotowanej kapusty dodaj boczek, cebulę oraz obrane i starte na większych oczkach jabłko.

  6. Całość duś przez ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

  7. Na koniec kapustę skrop octem. Podawaj na ciepło.

Czerwona kapusta

Modra kapusta jest także potrawą popularną w Wielkopolsce, ale przyrządzana jest nieco inaczej – wzbogacana jest o rodzynki i goździki. Wraz z pyzami drożdżowymi i kaczką pieczoną z jabłkami stanowi element uroczystego obiadu.