Mule na białym winie z sosem pomidorowym, czosnkiem, szalotką i sporą porcją natki pietruszki to proste i zarazem wyrafinowane danie. Zachwyci smakoszów owoców morza, ale także tych, którzy dopiero poznają te smaki. 

Dla zaczynających swoją kulinarną przygodę z owocami morza danie może wydawać się skomplikowane. Tak naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu. Największą trudność sprawia zazwyczaj zakup świeżych skorupiaków (chociaż teraz coraz częściej można je spotkać w sklepach) i czyszczenie (o tym w dalszej części wpisu).

Mule w sosie pomidorowym serwuję od razu ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz chrupiącą bagietką, którą na koniec czyścimy patelnię z aromatycznego sosu. Przepis na mule w sosie pomidorowym sprawdzi się idealnie na kolację we dwoje, na zbliżające się Walentynki  :)

Składniki 2 na porcje

  • 500 g świeżych muli
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych bez skórki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mule oczyść (wyszoruj i usuń narośla). Opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz (unikaj zbyt długiego trzymania muli w wodzie, bo muszle się otworzą). Pozostaw tylko te zamknięte – otwarte małże wyrzuć.

  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez ok. 2 minuty.

  4. Dolej wino, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty.

  5. Dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz oczyszczone mule. Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i płatkami chili.

  6. Całość duś pod przykryciem przez ok. 5-6 minut na dużym ogniu. W czasie gotowanie porusz patelnią/rondlem, tak aby wszystkie małże ugotowały się równomiernie.

  7. Mule zestaw z ognia. Zamknięte muszle wyrzuć. Posyp posiekaną natką pietruszki.

  8. Podawaj ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką.