Pasztet z soczewicy z wędzonym boczkiem

Warzywne zapiekanki i pasztety to świetne potrawy na jesień. Z dodatkiem wędzonego boczku zyskają wyjątkowy aromat i będą głównym składnikiem pysznej kolacji czy lunchu.

Moim ulubionym sposobem na pałaszowanie takiego pasztetu jest przygotowanie kanapki z jego grubym kawałkiem między kromkami chleba, a także dodatkiem pomidorów i odrobiny sosów takich jak ketchup czy majonez.

Pasztet z soczewicy z boczkiem wędzonym

Więcej moich przepisów z udziałem boczku w roli głównej znajdziecie na lubienaboczku.pl

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 100 g Boczku Wędzonego Krojonego Kostka KAMINIARZ
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • olej
  • przyprawy – 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, słodka papryka, mielone chili, curry, imbir, sól, pieprz do smaku

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: powyżej 1 godziny
Dla ilu osób: 4

Pasztet z soczewicy z boczkiem wędzonym

Wykonanie

  1. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę. Kiedy będzie gotowa odłów z garnka przyprawy.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj).
  5. Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z purée z soczewicy, drobno pokrojonym i koncentratem pomidorowym. Pamiętaj, aby boczek był pokrojony w idealną kostkę, zbyt duże kawałki mogą później sprawić kłopot podczas trawienia. Ponieważ produkty wędzone trudno się kroi, najlepiej skorzystać z gotowego boczku, pokrojonego już przez producenta.
  6. Do przygotowanej mieszanki dodaj po jednym jajku dokładnie mieszając. Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka, przypomina masę na placki ziemniaczane.
  7. Masę wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.
  8. Podawaj ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Świetnie pasują do niego świeże zioła i suszona żurawina.

Pasztet z soczewicy z boczkiem wędzonym

Pasztet z soczewicy z boczkiem wędzonym

Pasztet z soczewicy z boczkiem wędzonym

Boczek wędzony krojony

W przepisie wykorzystałem boczek wędzony krojony ze względu na jego praktyczną formę – wprost z opakowania mogę go dodać do masy, a także ze względu na to, że w trakcie pieczenia jego aromat rozpływa się po całej pieczeni.

Pasztet z soczewicy z boczkiem wędzonym

Lubię boczek wędzony także ze względu na jego wyjątkowy aromat, który zawdzięcza tradycyjnej metodzie wędzenia boczku dymem z drewna olchowego nadając mu głęboki posmak, świetnie reagujący z pozostałymi składnikami (w przeciwieństwie do – niestety – popularnych metod wędzenia aromatem wędzarniczym).

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jagoda says:

    Witam,dziesiaj kolejny raz będę robiła ten przepyszny pasztet.
    Mój mąż woli mięsny…ale przekonałam go aby spróbował…i powiedział że jest bardzo smaczny.
    Ja dodaję jeszcze inne składniki co pogłębia smak.Zycze smacznego i tych Państwa którzy nie jedli takiego pasztetu aby jeden raz upiekli i i posmakowali…

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php