Wiele kultowych na całym świecie dań ma swoje korzenie w kuchni ludzi biednych, wykorzystujących najprostsze i łatwo dostępne produkty. W tej kategorii królują między innymi placki – np. placki ziemniaczane, których jestem wielkim miłośnikiem. Dziś jednak mam propozycję na coś jeszcze prostszego, przyrządzonego z resztek znalezionych w lodówce. ;-)

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to jeden z moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie resztek z poprzedniego dnia. Banalna lista składników, prosty przepis i krótki czas przyrządzenia. Czego chcieć więcej?

Poniższy przepis zakłada urozmaicenie smaku placków przy pomocy dwóch opcjonalnych składników w postaci koperku i podsmażonej wcześniej cebulki, ale i bez tych dodatków placki wyjdą jak należy.

Placki ziemniaczane

Czas przygotowania:

5-10 minut + czas smażenia

Składniki placków

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie: cebula, koperek
  • sól i pieprz do smaku

Z podanej ilości składników przyrządzisz placki dla 2-3 osób.

Przygotowanie placków

Placki ziemniaczane

  1. Cebulę posiekaj dość drobno i podsmaż na złoty kolor na maśle lub oliwie.

  2. Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez  praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka.

  3. Wszystkie składniki dodaj do dużej miski i dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

  4. Placki smaż na gorącej patelni z tłuszczem roślinnym, po 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż pięknie się zrumienią.

  5. Do podania świetnie pasować będzie kwaśna śmietana lub jogurt z dodatkiem koperku i ulubionych przypraw.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4

Placki ziemniaczane