Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Dziś proponuję inną wersję przepisu – placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona sprawia, że placki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki starte są na większych oczkach, dzięki temu placuszki są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym czy twarożkiem.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kapustę odsącz z nadmiaru soku i pokrój drobno.

  2. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. Ziemniaki i cebulę połącz z kapustą. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.

  4. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm.

  5. Nałóż łyżką ciasto, spłaszcz każdy placuszek i smaż z obu stron na złoty kolor.

  6. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.