Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w swojej kuchni. Tym razem jest to danie obiadowe – klopsiki z mielonego mięsa indyka w pikantnym sosie dyniowym.

Dynia to warzywo, które świetnie sprawdza się jako podstawa dipów i sosów. Dziś pokażę Wam jak przygotować na bazie puree dyniowego sos o wyrazistym smaku. Wzbogacony o pikantne nuty – imbiru, czosnku i chili oraz o aromatyczne mleczko kokosowe, które nadaje także kremową konsystencję. Sos możecie podać z klopsikami mięsnymi, ale również z makaronem, kaszą czy ryżem.

Składniki

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula starta na tarce o małych oczkach
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia

Sos dyniowy:

  • 4 łyżki pure z dyni
  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • 400 g kaszy, np. pęczak lub gryczanej
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż posiekany czosnek, chili i imbir.

  2. Dodaj puree z dynii i mleko kokosowe lub śmietanę.

  3. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Gotowy sos odstaw.

  4. Przygotuj klopsiki – bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

  5. Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.

  7. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

  8. Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem dyniowym.

  9. Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody gdyby był za gęsty.

  10. Klopsiki w sosie dyniowym podawaj z ulubioną kaszą, np. pęczak lub gryczaną. Na koniec danie posyp posiekaną natką pietruszki.