Risotto to klasyka kuchni włoskiej. Danie jest niezwykle proste w wykonaniu, należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach – wybór odpowiedniego rodzaju ryżu, dodatek wina, masła, dobrej jakości bulionu i parmezanu oraz przygotowanie całego dania bez pośpiechu. Potrawę możesz podawać na wiele sposobów. Dziś serwuję risotto z kurkami.

Masowy wysyp grzybów zaczyna się właśnie teraz i trwa prawie do pierwszych przymrozków. Dziko rosnące smakołyki kuszą swoim aromatem. W sezonie na grzyby możesz wyczarować z nich przepyszne potrawy. Risotto z grzybami, a dokładnie kurkami to doskonały wybór. Kurki podsmażam z cebulą i czosnkiem, następnie łączę z pozostałymi składnikami. Danie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

  • 150 g ryżu na risotto (arborio lub carnaroli)
  • 200 g kurek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50-100 g sera grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (do podania)

Risotto z kurkami

Przygotowanie risotto z kurkami

  1. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości.

  2. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.

  4. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  5. Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  6. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kolejne 2 minuty na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

  7. Do składników na patelni dodaj ryż i smaż mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem – ok. 1-2 minuty.

  8. Wlej wino i odczekaj chwilę, aż całe odparuje.

  9. Do ryżu dolej porcję bulionu – na początek ok. 1/2 szklanki. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Gdy prawie cały płyn zostanie wchłonięty dolej kolejną porcję bulionu i tak aż do momentu, w którym ryż będzie al dente.

  10. Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj starty ser i dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

  11. Risotto podawaj od razu posypane tartym parmezanem i natką pietruszki.

Risotto z kurkami