oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sukces w kuchni zależy od wielu czynników, ale wystarczy się trzymać kilku prostych zasad, żeby zawsze osiągać spektakularne efekty. Zawsze staram się dobierać i łączyć produkty w taki sposób, by z każdym kolejnym kęsem kubki smakowe atakowane były coraz to nowymi smakami i aromatami.

W ten sposób zaskakują nas wirtuozi najlepszych kuchni świata i posiadacze gwiazdek Michelin. Jednak równie ważne są te zasady w tradycyjnych i prostych z pozoru przepisach, które opierają się zwykle na kilku podstawowych produktach i nie wymagają wyrafinowanych metod gotowania. Jeżeli dodasz do tego świetne dodatki i – co chyba najważniejsze – odpowiednie okoliczności spożycia posiłku, sukces gwarantowany.

Zapiekanka pasterska, oryginalnie nazwana Shepherd’s pie, jest właśnie przykładem na to, jak zachwycić się czymś z pozoru prostym. Co powiesz na pyszny, soczysty farsz przykryty pierzynką z kremowych, ale chrupiących na wierzchu ziemniaków? A co jeżeli dodamy do tego szklankę zimnego, ciemnego piwa typu stout? Mało? A co jeśli dodamy do tego zbliżający się Dzień Św. Patryka, piękne Irlandzkie pejzaże i rozbawione tłumy ubranych na zielono ludzi? :-)

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie

Składniki zapiekanki pasterskiej

Podane proporcje wystarczą na 2-3 porcje obiadowe.

  • 250-300 g jagnięciny (opcjonalnie możesz użyć również dobrej jakości wołowiny)
  • 200 g mieszanki marchewki i groszku z mrożonki (w sezonie użyj świeżych)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 gram sera żółtego np. cheddar
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie sos sojowy)
  • piwo Guinness – nieduża ilość do podlania gulaszu mięsnego
  • 1 jajko
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odstaw do przestudzenia.

  2. Jeżeli mięso masz w jednym kawałku, należy je dokładnie zmielić przy pomocy maszynki lub blendera (przed użyciem blendera mięso najpierw pokrój w kostkę).

  3. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż zmielone mięso na dużym ogniu.

  4. Kiedy mięso się zetnie, podziel je na drobniejsze kawałki przy pomocy łyżki lub widelca i dodaj na patelnię posiekane drobno cebulę, i dwa ząbki czosnku. Całość dalej smaż na dość mocnym ogniu.

  5. Pod ok. dwóch minutach dodaj zioła, przecier pomidorowy i sos worchester, zamieszaj dobrze, a następnie dodaj marchewkę z groszkiem.

  6. To wszystko podduś jeszcze kilka minut. Jeżeli na patelni nie ma sosu lub jest go bardzo mało, podlej całość ok. 50 ml piwa Guinness, tak by przed zapiekaniem mięsny farsz był odpowiednio wilgotny.

  7. Przestudzone ziemniaki rozgnieć na puree, dodaj śmietanę, jeden posiekany drobno ząbek czosnku, starty ser i żółtko jaja. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie całość dokładnie wymieszaj.

  8. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę mięsną, a następnie na wierzch delikatnie nałóż puree ziemniaczane. Warstwę ziemniaczaną rozprowadź i wygładź widelcem, a na koniec (również przy pomocy widelca) wykonaj wzorki z rowkami, dzięki czemu wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze i będzie się świetnie prezentować po upieczeniu (patrz zdjęcie)

    Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie

  9. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, może być z funkcją grilla i termoobiegiem. Dzięki temu wierzch zapiekanki pięknie się przypiecze i nabierze chrupkości.

  10. Piecz przez ok. 15-20 minut, do czasu aż warstwa ziemniaczana nabierze pięknych złoto-brązowych barw.

  11. Zapiekankę podawaj gorącą, najlepiej zaraz po upieczeniu kiedy farsz jest świeży i soczysty, a ziemniaczana pierzynka chrupiąca. Najlepszym dodatkiem do zapiekanki pasterskiej jest szklanka ciemnego, zimnego piwa! :-)

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie