Zapiekany omlet z cukinią i pomidorami to danie inspirowane włoską frittatą. Potrawę przygotowuję w całości w piekarniku, co odróżnia ją od klasycznej frittaty, gdzie najpierw składniki podsmażane są na patelni, a dopiero później zapiekane.

To jedna z moich ulubionych potraw na szybko. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Startą cukinię mieszam z masą jajeczną z dodatkiem mąki, sera mozzarella i przypraw. Na koniec dorzucam pomidorki koktajlowe i zapiekam. Serwuję na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na obiad czy kolację.

Składniki

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 6-8 pomidorów koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 125 g mozzarelli
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia

Omlet z cukinią

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej obierać). Lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przełóż cukinię na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.

  2. Do miski wbij jajka i wymieszaj je z mąką oraz startym na grubszych oczkach serem.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy i przygotowaną cukinię. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Formę żaroodporną wysmaruj masłem (u mnie forma o średnicy 24 cm), wylej masę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

  5. Frittatę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor.

Omlet z cukinią