Tak to prawda, awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Jednak są to kalorie pełne wartości odżywczych. Nie bez powodu awokado zaliczane jest do kategorii superfood, czyli pożywienia, które wyjątkowo dobroczynnie wpływa na zdrowie.

Ten zielony owoc to prawdziwa skarbnica zdrowia i źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, cynku, potasu, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.

100 g awokado dostarcza 160 kcal

Awokado pomimo wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczu pozwala redukować masę ciała, usprawnia metabolizm, a także obniża poziom złego cholesterolu. Owoce zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pasta z awokado

Warto więc włączyć owoc do swojego menu. Mój ulubiony sposób na awokado to różnorodne pasty do pieczywa, np. guacamole czy pasta z awokado i jajkiem.