Płatki śniadaniowe to najbardziej popularny posiłek zajadany o poranku. Z mlekiem lub jogurtem są smacznym, łatwym do przygotowania i pożywnym śniadaniem.

Na półkach sklepowych jest mnóstwo rozmaitych rodzajów płatków śniadaniowych. Płatki kukurydziane to chyba jedne z częściej wybieranych. Sprawdziłam ich kaloryczność i wartości odżywcze. Ile kalorii mają i co w sobie kryją?

100 g płatków kukurydzianych dostarcza ok. 374 kcal

Okazuje się, że płatki kukurydziane nie są najlepszym wyborem. Dlaczego? Mają wysoki indeks glikemiczny (IG). Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Szybciej czujemy głód i sięgamy po kolejny posiłek (przykładowo owsianka zapewnia uczucie sytości na ponad 3 godziny). Dodatkowy problem tkwi w tym, że sporo płatków kukurydzianych na rynku to produkty przetworzone przemysłowo, wzbogacane dużą ilością soli i cukru.

Płatki kukurydziane