Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Mrożenie i przechowywanie mięsa

Często zdarza się, że kupujesz większą ilość jedzenia? Co robisz z produktami kupionym „na zapas”? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie. I tutaj rodzi się pytanie jak odpowiednio zamrażać jedzenie?

Wiele wątpliwości pojawia się przy mrożeniu i przechowywaniu mięsa. Tego typu przechowywanie ma swoje ograniczenia, ponieważ zbyt długie przechowywanie mięsa w zamrażarce może zakończyć się zatruciem.

Jak przygotować mięso do mrożenia?

Aby zamrozić świeże mięso, podziel je na odpowiednie porcje i włóż do osobnych woreczków. Porcje możesz przełożyć nawoskowanym papierem, łatwiej będzie rozdzielić je podczas rozmrażania.Przed zamrażaniem nie myj mięsa, ponieważ woda daje pożywkę bakteriom. Możesz natomiast skropić je sokiem z cytryny, to ogranicza rozwój bakterii. Tak przygotowane mięso możesz włożyć do zamrażarki, w której temperatura powinna wynosić ok. -18°C. Produkty spożywcze w zamrażarce powinny być ułożone ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie. Chowając mięso do zamrażarki opisz je karteczkami z datą przygotowania, ponieważ nie wszystkie produkty mogą być jednakowo długo przechowywane.

Jak długo możesz przechowywać mięso w zamrażarce?

Czas mrożenia mięsa wygląda następująco:

  • wołowina i cielęcina do 8 miesięcy,
  • wieprzowina do 6 miesięcy,
  • mięso mielone do 2 miesięcy,
  • schabowe, gulasz do 6 miesięcy,
  • ryby słodkowodne od 3 do 4 miesięcy,
  • mięso drobiowe – możesz przechowywać najkrócej bo do 3 miesięcy ( zawiera dużo tzw. tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają).

Generalna zasada jest taka, że im mięso jest bardziej tłuste, tym krócej możesz je przechowywać w stanie zamrożenia, gdyż głęboko zamrożony tłuszcz z upływem czasu jełczeje i mięso jest niezdatne do spożycia.

Pamiętaj także, że wahania temperatury nie są bezpieczne dla żywności przechowywanej w zamrażarce, dlatego nie możesz jej ponownie zamrażać.

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

5 odpowiedzi na “Mrożenie i przechowywanie mięsa”

  1. Elzaw pisze:

    jak to się ma do rzeczywistości ?
    mamuty wykopane z lodu mają się dobrze po setkach lat !!!
    mięso w zamrażarce raczej nie ma dostępu do bakterii , jest opakowane ,ciepłe powietrze nie dochodzi …osobiście przez zapomnienie przetrzymałam szynkę wędzoną przez 1,5 roku (surową) wyjęłam ,sparzyłam i była jak świeża .

  2. grzes pisze:

    bzdury, mieso mozna o wiel wiecej trzymac w temperaturze ponizej -18

  3. Alenka pisze:

    Dlaczego w takim razie paluszki rybne z Frosty mają przynajmniej dwa lata terminu przydatności do spożycia biorąc pod uwagę, iż jest to ryba w panierce bez konserwantów i powinna nie leżeć dłużej w zamrażarce niż 4 miesiące? Czy Frosta nas chce zabić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php