Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Cukinia to warzywo, które daje duże pole do kulinarnego popisu. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdza się jako danie główne. Na obiad przygotowałam cukinie faszerowane i zapiekane.

Warzywa wypełniłam nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, pomidorów, miąższu cukinii, cebuli i czosnku. Do tego przyprawy, które nadają całej potrawie charakteru. Cukinie w takim wydaniu są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.

Składniki

  • 6 małych okrągłych cukinii
  • 500 g mielonej wołowiny (np. antrykot, łopatka)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno starty parmezan
  • listki bazylii do podania

Faszerowane cukinie

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię umyj i odetnij ich górną część (czapeczkę), wydrąż miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką), zostawiając ok. 1 cm przy skórce. Miąższ ze środka cukinii posiekaj i odstaw.

  2. Teraz czas na farsz – cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj mięso i smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.

  3. Dodaj grubo posiekany miąższ z cukinii i przyprawy. Smaż aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać.

  4. Na koniec wrzuć pomidory z puszki i gotuj całość przez 5 – 10min, aż farsz nieco zgęstnieje.

  5. Gotowym farszem napełnij wnętrze cukinii i przykryj odciętą czapeczką, a następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu.

  6. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut.

  7. Cukinie podawaj oprószone drobno startym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Faszerowane cukinie

Nadziewać można większość warzyw – od pomidorów i papryki, aż po cebulę, bataty, bakłażany i cukinie. To co wybierzesz zależy od Twoich kulinarnych upodobań oraz dostępności sezonowych warzyw.

Podobne przepisy

tagi: ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php