Cukinia to warzywo, które daje duże pole do kulinarnego popisu. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdza się jako danie główne. Na obiad przygotowałam cukinie faszerowane i zapiekane.

Warzywa wypełniłam nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, pomidorów, miąższu cukinii, cebuli i czosnku. Do tego przyprawy, które nadają całej potrawie charakteru. Cukinie w takim wydaniu są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.

Składniki

  • 6 małych okrągłych cukinii
  • 500 g mielonej wołowiny (np. antrykot, łopatka)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno starty parmezan
  • listki bazylii do podania

Faszerowane cukinie

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię umyj i odetnij ich górną część (czapeczkę), wydrąż miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką), zostawiając ok. 1 cm przy skórce. Miąższ ze środka cukinii posiekaj i odstaw.

  2. Teraz czas na farsz – cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj mięso i smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.

  3. Dodaj grubo posiekany miąższ z cukinii i przyprawy. Smaż aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać.

  4. Na koniec wrzuć pomidory z puszki i gotuj całość przez 5 – 10min, aż farsz nieco zgęstnieje.

  5. Gotowym farszem napełnij wnętrze cukinii i przykryj odciętą czapeczką, a następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu.

  6. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut.

  7. Cukinie podawaj oprószone drobno startym parmezanem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Faszerowane cukinie

Nadziewać można większość warzyw – od pomidorów i papryki, aż po cebulę, bataty, bakłażany i cukinie. To co wybierzesz zależy od Twoich kulinarnych upodobań oraz dostępności sezonowych warzyw.