Czerwiec i lipiec to czas sezonowych smakołyków, które kuszą swoim smakiem. Właśnie trwa sezon na czereśnie. W sklepach i na targach możesz spotkać różne odmiany tych owoców.

Z czereśni przygotowałam pyszny, domowy kompot. U mnie taki napój pojawia się zawsze latem kiedy owoce są tanie i łatwo dostępne. Kompot wzbogaciłam dodatkowo nutą goździków. Finalnie otrzymałam niezbyt słodki, aromatyczny i intensywnie owocowy kompot. Świetnie sprawdzi się gasząc pragnienie w gorące dni. Podawaj z listkami mięty, która daje świeży aromat.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki

  • 700 g czereśni
  • 1,5 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 goździki
  • listki świeżej mięty do podania

Kompot z czereśni

Przygotowanie

  1. Odmierzoną ilość wody wlej do garnka. Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia.

  2. Umyte i pozbawione ogonków czereśnie umieścić w garnku.

  3. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, dorzuć goździki.

  4. Gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swój aromat.

  5. Garnek zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie kompot przelej do dzbanka i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Kompot z czereśni