Pieczone brzoskwinie z serem mozzarella to wyjątkowo zgrany duet. Połączenie to sprawdzi się jako drugie śniadanie, szybka przekąska czy deser z wytrawną nutą.

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczą tylko 3 składniki. Słodycz dojrzałych owoców wzmacnia miód. Zwieńczeniem całej kompozycji jest roztopiony ser mozzarella, chrupiące orzechy włoskie i gałązki świeżych ziół.

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 8 łyżeczek miodu
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera mozzarella
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie rozkrój na pół i usuń z nich pestki.

  2. Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Każdą połówkę polej miodem i połóż na niej plasterek sera mozzarella.

  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.

  5. Następnie brzoskwinie posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i polej jeszcze miodem. Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż miód zacznie się karmelizować.

  6. Podawaj z gałązkami świeżych ziół, np. tymianku czy rozmarynu.