Sezon na rabarbar w pełni. Kompot lub ciasto drożdżowe z dodatkiem kawałków kwaśnych łodyg to pierwsze skojarzenia jakie przychodzą na myśl o rabarbarze. Roślina ma jednak znacznie więcej kulinarnych zastosowań.

Rabarbar świetnie sprawdza się jako główny składnik gęstego syropu. Jego przygotowanie jest banalnie proste – sprowadza się do gotowania warzywa w cukrze. Do tak przygotowanego syropu wystarczy dodać wodę, plasterek cytryny , kostki lodu i orzeźwiając, wiosenny napój gotowy. Dobrze smakuje również z herbatą.

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy

Syrop z rabarbaru

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Plastry umieść w garnku o grubym dnie. Następnie zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.

  2. Dodaj sok z pomarańczy i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.

  3. Garnek zdejmij z ognia a jego zawartość przecedź przez gęste sitko dokładnie wyciskając z rozgotowanego rabarbaru wszystkie soki.

  4. Odstaw aby syrop przestygł. Przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce.

Syrop z rabarbaru