Modra kapusta, u mnie na Śląsku zwana „modro”, to jednej z najpyszniejszych elementów tradycyjnych, niedzielnych obiadów. W związku z tym, że ostatnio dużo eksperymentuję z kuchnią bezmięsną, postanowiłem przyrządzić to danie w wersji wegańskiej.

Tradycyjna modra kapusta nie obejdzie się bez boczku i smalcu, ale w tym wydaniu z powodzeniem zastępiłem smalec olejem kokosowym, zaś aromat zapewniany przez wędzony boczek uzyskałem przy pomocy sprytnej mieszanki przypraw :-)

Zobacz przepis w wersji wideo:

Czas przygotowania:

Na przygotowanie tego przepisu zarezerwuj ok. 1 godzinę

Składniki modrej kapusty

Podane proporcje wystarczą na 6 – 8 solidnych porcji obiadowych.

  • 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
  • woda
  • olej kokosowy – 1-2 łyżki
  • 1 cebula
  • papryka wędzona w proszku – 1 łyżeczka
  • przyprawa curry – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet winny – 1-2 łyżki

Przygotowanie modrej kapusty

  1. Kapustę pozbaw zewnętrznych liści, usuń twardy środek, umyj i poszatkuj drobno. Umieść w garnku, podlej wodą i zagotuj.

    Modra kapusta wegańska

  2. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i przykryj kapustę. Gotuj przez ok. 20-30 minut do czasu aż kapusta zmięknie.

    Modra kapusta wegańska

  3. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju kokosowym.

  4. Cebulę i przyprawy dodaj do ugotowanej kapusty. To właśnie curry i wędzona papryka zapewnią kapuście smak i aromat, który w tradycyjnej mięsnej wersji gwarantowany jest przez boczek.

  5. Następnie gotuj całość jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą a kapusta jeszcze lekko zmięknie.

  6. Na koniec dopraw kapustę octem winnym do smaku.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 8
kuchnia polska

Modra kapusta wegańska