Domowe burgery z warzyw to dowód na to, że potrawy typu fast food również można przyrządzić zdrowo. Dziś serwuję burgery z czerwonej soczewicy i warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki i selera.

Co do pozostałych składników, które lądują w bułce panuje duża dowolność. Możesz napakować do środka na co tylko masz ochotę. W mojej bułce oprócz bezmięsnych kotletów znalazły się pomidory i czerwona cebula. Do tego słuszna porcja ulubionej zieleniny.

Burgery z czerwonej soczewicy

Składniki

  • 4 pełnoziarniste bułki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • po 1/4 łyżeczki przypraw – kuminu, imbiru i ostrej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • dowolna zielenina – sałata lodowa, mix sałat, rukola, szpinak
  • czerwona cebula
  • pomidor

Sos:

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Burgery z soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku, zalej dwiema szklankami zimnej wody i posól. Gotuj do miękkości.

  2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy. Składniki duś do miękkości.

  4. Odcedzoną i dobrze odciśniętą soczewicę połącz z jajkiem i przestudzonymi warzywami z patelni, następnie dokładnie wymieszaj.

  5. Z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 20 minut.

  6. Składniki sosu umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

  7. Przygotuj pieczywo oraz dodatki i złóż burgera. Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem, na spodzie każdej bułki ułóż warstwę zieleniny, ja wykorzystałam mieszankę sałat. Następnie na bułce ląduje kotlet z soczewicy i warzywa – pokrojone na plasterki pomidory i krążki czerwonej cebuli.

Burgery z czerwonej soczewicy