Smak hummusu jest mi doskonale znany. Aksamitny, gęsty dip z wyraźną nutą sezamową i cytrynową, skropiony oliwą z oliwek smakuje wyśmienicie. Jeśli tak jak ja uwielbiasz hummus zachęcam do eksperymentowania i przygotowywania różnych wersji.

Klasyczny przepis możesz wzbogacić o wszelkiej maści warzywa i za każdym razem stworzyć inną pastę. Jako dodatek do tradycyjnego hummusu polecam pieczone buraki, które dają nie tylko piękny kolor, ale także słodki smak.

Hummus z pieczonym burakiem

Istnieje możliwość przygotowania hummusu z ciecierzycy z puszki. Osobiście nie korzystam z gotowców i sama przygotowuję ciecierzycę, od początku do końca. To trochę czasochłonny proces, ale zapewniam, że warto. Ciecierzyca z puszki pozbawiona jest smaku, a przede wszystkim wartości odżywczych.

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 upieczony burak średniej wielkości (ok. 200 g)*
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • zimna przegotowana woda (ilość zależy od tego, jaką konsystencję pasty chcesz uzyskać)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: oliwa z oliwek, ziarna czarnuszki lub sezamu uprażonego na suchej patelni

* Burak umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wyłóż na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie miękki, przez około 45-60 minut. Oczywiście nie warto rozpalać piekarnik tylko po to, aby upiec jednego buraka, dlatego warto przygotować go przy okazji pieczenia innej potrawy. Zaoszczędzisz czas i energię.

Hummus z pieczonym burakiem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie hummusu rozpocznij dzień wcześniej od namoczenia ziaren ciecierzycy. Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody (powinno być przynajmniej dwa razy tyle wody ile ciecierzycy), dodaj 1 łyżeczkę sody i odstaw na noc.

  2. Po kilkunastu godzinach moczenia ciecierzycę przecedź, opłucz w sitku pod bieżącą wodą i umieść w garnku. Zalej ponownie wodą i dodaj 1/2 łyżeczki sody. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż ziarna będą zupełnie miękkie, i będą niemal rozpływały się w palcach.

  3. Ugotowaną ciecierzycę przecedź, opłucz i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka, pastę tahini, sok z cytryny i dopraw solą oraz kuminem, a następnie miksuj do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji pasty.

  4. Po kilku minutach miksowania zacznij stopniowo dolewać zimną wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

  5. Gotowy hummus przełóż do miski, polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp ziarnami sezamu lub czarnuszki. Pastę możesz przechowywać w lodówce do kilku dni.

hummus z pieczonym burakiem

Hummus w takim wydaniu możesz serwować jako dodatek do różnych warzyw, czy po prostu zjeść w towarzystwie dobrego pieczywa prosto z miski.