oceny: 5, śr. ocena: 5
5

Pasztet w wersji wege? Czemu nie. Pasztet z soczewicy smakuje doskonale. Ma wyrazisty smak, który za każdym możesz modyfikować. Zmienia się w zależności od użytych dodatków i przypraw.

Poszukując inspiracji na bezmięsny pasztet, wpadł mi w ręce doskonały przepis Agnieszki Kręglickiej. Pasztet ma zwartą konsystencję, dzięki temu dobrze się kroi i trzyma w całości. To świetna i mniej czasochłonna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Zachęcam do spróbowania, bo smakuje również mięsożercom.

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • olej
  • przyprawy – 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, słodka papryka, mielone chili, curry, imbir, sól, pieprz do smaku

Pasztet z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

  2. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę.

  3. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj).

  5. Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z purée z soczewicy i koncentratem pomidorowym.

  6. Do przygotowanej mieszanki dodaj po jednym jajku dokładnie mieszając. Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka, przypomina masę na placki ziemniaczane.

  7. Masę wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.

Pasztet z czerwonej soczewicy