Wrapy z tortilli to mój sprawdzony sposób na urozmaicenie codziennego menu. Ten prosty w wykonaniu przysmak idealnie sprawdzi się jako lekkie śniadanie czy szybki lunch do pracy. Tym razem przygotowałam warzywne wrapy, czyli zdrowszą wersję popularnej przekąski.

Tradycyjne pszenne tortille zamieniłam na liście kapusty włoskiej, w które zawinęłam swoje ulubione dodatki. Do środka napakowałam kolorowe, chrupiące warzywa – pomidorki koktajlowe, awokado, czerwoną cebulę i trochę zieleniny. Dodałam świeże warzywa, ale możesz użyć także grillowanych, np. cukinię, bakłażan czy paprykę. Warzywne zawijańce są przepyszne, a do tego zdrowe i pełne witamin.

Wrapy z warzywami

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki

  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 12-16 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 sztuki awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta płatków chili
  • garść ulubionej zieleniny (rukola, szpinak, mix sałat)
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Wrapy z warzywami

Przygotowanie

  1. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.

  2. Awokado obierz ze skórki – jeden owoc przełóż do miski i dodaj sok z limonki, natomiast drugi pokrój w plasterki.

  3. Do miski dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i płatkami chili.

  4. Liście kapusty sparz wrzącą wodą. Każdy liść sałaty posmaruj przygotowaną pastą z awokado.

  5. Następnie nałóż mieszankę sałat oraz warzywa – pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka cebulę i plasterki awokado.

  6. Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Liście sałaty z warzywnym nadzieniem zwiń tak jak tortillę.

Wrapy z warzywami