oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o różne składniki.

Barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty i innych jarzyn. Wzbogacony dość sporą ilością czosnku. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach. Poszczególne produkty muszą być dodawane w różnym czasie. Dzięki temu warzywa nie będą rozgotowane i stracą swojego smaku i aromatu.

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego z kością
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki – 2 łyżki
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  1. Nastaw wywar. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka. Zmniejsz ogień i gotuj.

  2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś buraki, aż będą miękkie.

  3. Na innej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce (także na większych oczkach) marchewkę i korzeń pietruszki.

  4. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.

  5. Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

  6. Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodaj do gotującego się barszczu.

  7. Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Barszcz ukraiński