Wiosną i wczesnym latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych smakołyków jest botwina. Z liści młodych buraków przygotowałam bardzo znany i lubiany chłodnik litewski, który kusi swoim smakiem i kolorem.

Chłodnik to idealna propozycja na smaczny obiad w gorące dni. Wystarczy zsiadłe mleko lub dobry kefir, botwinka i posiekane – koperek, szczypiorek ogórek i rzodkiewka. Do tego odrobina soli i pieprzu i danie na upalny dzień gotowe.

Składniki

  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 1/2 l zsiadłego mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Chłodnik litewski

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie opłucz i osusz. Następnie posiekaj liście i łodygi. Młode buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na maśle w dużym garnku. Dodaj tarte buraczki i podsmaż minutę. Dorzuć posiekane łodygi i całość duś przez około 4 minuty.

  3. Do garnka dodaj wody, tak aby zakryła składniki. Zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia – składniki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

  4. Koperek, szczypiorek i czosnek posiekaj, rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.

  5. Koperek, szczypiorek, czosnek, ogórek i rzodkiewkę połącz z uduszoną botwinką. Dodaj jogurt i zsiadłe mleko. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Po lekkim schłodzeniu zupa jest gotowa.

Chłodnik litewski