Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. W naszej rodzimej kuchni najbardziej znany jest chłodnik litewski. Dziś mam dla Was przepis na chłodnik z botwiny, w nieco odmienionej wersji, a to za sprawą dodatku w postaci mleka kokosowego.

Zestawienie buraków z kokosem jest już dość znanym połączeniem i to bardzo udanym. Mleko kokosowe gwarantuje oryginalny i wyśmienity smak. Czosnek i spora porcja pieprzu nadają potrawie pikanterii, zaś sok z limonki zapewnia orzeźwiającą nutę.

Chłodnik przygotowuje się błyskawicznie. Ugotowaną botwinę miksuję z mlekiem. Po zmiksowaniu składników zupę wystarczy dobrze schłodzić i serwować z dodatkiem warzyw – z świeżym zielonym ogórkiem, rzodkiewką oraz posiekanym koperkiem.

Chłodnik z botwiną

Składniki

  • 1 l wody lub wywaru z jarzyn
  • 500 g botwiny wraz z buraczkami
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ogórki
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Chłodnik z botwiną

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie opłucz. Buraczki obierz i pokrój w małą kostkę. Łodyżki i liście posiekaj na małe kawałki.

  2. Zagotuj wodę lub wywar, dodaj pokrojone buraczki, obrane ząbki czosnku. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 – 15 minut, aż buraki będą miękkie.

  3. Następnie dodaj łodyżki i liście, dopraw solą i szczyptą pieprzu. Całość gotuj jeszcze przez około 3 minuty.

  4. Garnek zestaw z ognia. Zupę pozostaw do przestudzenia.

  5. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z limonki, pokrojony w kostkę ogórek (część pozostaw do dekoracji), gęste mleko kokosowe i zmiksuj przy pomocy blendera.

  6. Zupę podawaj schłodzoną z posiekanym koperkiem, kawałkami ogórka i rzodkiewki.

Chłodnik z botwiną