Flaki to zupa dość kontrowersyjna, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi. Dziś proponuję flaki w wersji wegetariańskiej – gdzie głównym składnikiem są boczniaki.

Mięsna wersja ma wielu zwolenników, jednak ja nigdy nie mogłam się do niej przekonać. Smak i zapach tradycyjnego dania jest dla mnie nie do przyjęcia. Flaki z boczniaków to zupełnie inna bajka. Podstawą bezmięsnej odmiany są grzyby, warzywa i odpowiedni zestaw przypraw – majeranek, gałka muszkatołowa i papryka. To wszystko sprawia, że zupa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Talerz flaczków z boczniaków świetnie smakuje posypany natką świeżej pietruszki i serwowany z kromką dobrego pieczywa.

Flaki z boczniaków

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1, 5 l wody lub bulionu warzywnego
  • 2 średniej wielkości marchewki (ok. 200 g)
  • 1 korzeń pietruszki (50 g)
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Flaki z boczniaków

Przygotowanie

  1. Boczniaki oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek.

  2. W garnku rozgrzej olej. Dodaj obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz plasterki grzybów. Podsmaż przez kilka minut, mieszając.

  3. Do garnka dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę warzywa. Dorzuć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość duś na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

  4. Warzywa, grzyby i przyprawy zalej wodą lub bulionem. Dodaj przyprawy – gałkę muszkatołową, paprykę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Flaki z boczniaków