oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. W naszej rodzimej kuchni najbardziej znany jest chłodnik litewski. Dziś na blogu ląduje gazpacho, czyli hiszpańska zupa, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno.

Andaluzyjski chłodnik przygotowywany jest z pomidorów, papryki, ogórka, oliwy, octu oraz cebuli i czosnku. To świetna propozycja na obiad, kiedy nie masz ochoty na długie stanie w kuchni. Po zmiksowaniu wszystkich składników zupę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe.

Składniki na 4 porcje gazpacho

  • 750 g pomidorów
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 kromki chleba pszennego bez skórki
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: listki świeżej bazylii, grzanki

Gazpacho

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i rozgnieć za pomocą praski. Następnie wymieszaj z oliwą. Dodaj kromki chleba podzielone na mniejsze kawałki. Mieszankę odstaw na ok. 20 minut.

  2. Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Paprykę skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryka pod wpływem ciepła stanie się miękka i soczysta.
  3. Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w jakimś hermetycznym pojemniku, może to być również woreczek foliowy i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie zdejmij skórkę.

  4. Część obranej papryki (ok. 1/3) pokrój w małą kostkę, resztę wrzuć do pojemnika blendera.

  5. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Jednego pomidora pokrój w małą kostkę, pozostały miąższ z pomidorów wrzuć do pojemnika.

  6. Ogórki obierz ze skórki. 1/3 ogórka pokrój w kostkę, resztę umieść w pojemniku blendera.

  7. Do pozostałych składników dodaj obraną i podzieloną na mniejsze części cebulę, kromki chleba namoczone w oliwie, ocet winny i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.

  8. Gazpacho możesz dodatkowo przetrzeć przez sito. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone gazpacho przelej do miseczek lub szklanek i udekoruj pokrojonymi warzywami, listkami bazylii oraz grzankami.

Gazpacho