W końcu udało mi się dorwać pierwszy w tym sezonie zielony groszek o delikatnym słodkim smaku. Wykorzystując potencjał niepozornych zielonych kulek przygotowałam kremową zupę.

Krem z groszku to idealny pomysł na letni, lekki obiad. Zupa ma wspaniały intensywny kolor oraz słodkawy smak, który wzbogacam o listki świeżej mięty, nadają one zupie orzeźwiająca nutę.

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z ziołowymi grzankami.

Składniki

  • 500 g świeżego zielonego groszku
  • 700 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek, koperek, listki mięty do podania

Przygotowanie

  1. Do garnka z grubszym dnem wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.

  2. Zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj obrany groszek i gotuj, aż będzie miękki.

  3. Zupę zestaw z ognia, dodaj listki mięty i zmiksuj przy pomocy blendera.

  4. Krem dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jogurt grecki i listki mięty, następnie ponownie zmiksuj.

  5. Zupę krem z groszku podawaj z listkami świeżej mięty i koperkiem.