oceny: 1, śr. ocena: 4
4

Pikantna zupa dyniowa na mleku kokosowym to moja druga propozycja na danie z Newellą. Po przystawce w postaci sałatki przechodzimy do konkretów ;)

O samej Newelli przeczytać możesz co nieco na końcu tego wpisu, a także w poprzednim przepisie na sałatkę. Tymczasem zajmijmy się zupą dyniową. Dzisiejsza kompozycja opiera się na mleku kokosowym, mocnym aromacie imbiru, rozgrzewającym chilli i soku z limonki, który skutecznie zapędzi do pracy Twoje kubki smakowe.

Zupa jest delikatna i kremowa, ale zarazem pikantna. Dodatek płatków migdałowych, pestek i żurawiny bardzo urozmaica jej teksturę, zaś Newella dostarcza sporej porcji protein, czyniąc zupę jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem.

Zupa dyniowa Newella

Składniki

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na przygotowanie 6-8 porcji zupy.

  • ok. 1 kg miąższu z dyni
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 opakowanie Newelli naturalnej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • świeży imbir – ok. 1 cm
  • sok z limonki
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku
  • 1 litr wody
  • do podania: płatki migdałowe, suszona żurawina, pestki dyni, płatki kokosowe

Zupa dyniowa Newella

Przygotowanie zupy

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i cebulę.

  2. Dynię obierz ze skóry i usuń wnętrze z pestkami. Pozostały miąższ pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

  3. Następnie do garnka dodaj imbir pokrojony w cienkie plasterki i wszystkie przyprawy. Do garnka dodaj również pół posiekanej (bez pestek) ostrej papryczki – jeżeli nie przepadasz za zbyt ostrymi potrawami dodaj jeszcze mniej chilli, tak by zupa była tylko lekko pikantna.

    Zupa dyniowa Newella

  4. Zupę gotuj przez ok. 30 minut na średnim ogniu, do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj ją na aksamitny krem.

  5. Zupę podawaj udekorowaną płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną, pestkami dyni i płatkami kokosa.

  6. Na sam koniec na środku talerza ułóż po kilka-kilkanaście kostek Newelli. Jeżeli lubisz ostre dania, na samym wierzchu rozrzuć nieco posiekanej papryczki chilli – dzięki temu zupa będzie się pięknie prezentować i zyska odpowiednią ognistość.

Zupa dyniowa Newella

Newella

Dziś oprócz przepisu kilka kolejnych ciekawostek na temat Newelli. Jak już poprzednim razem wspomniałem, jest to produkt stworzony na bazie białka jaj kurzych. Zawiera 94% białka, nie zawiera za to cukru, tłuszczu czy cholesterolu i jest przeznaczony dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Świetnie sprawdzi się w diecie sportowców,  dbających o szybką regenerację organizmu czy o budowę masy mięśniowej. Jest także dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej czy dla osób odchudzających się.

Zupa dyniowa Newella