Rozgrzewające i pożywne zupy są zbawienne w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym. Zupa pomidorowa to niewątpliwie klasyk kuchni polskiej. Moja dzisiejsza propozycja jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.

Na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. To wersja pomidorowej, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu. Za sprawą pieczonych pomidorów i papryk zupa ma cudowny, głęboki smak. Jest pikantna i bardzo sycąca. Smakuje wyśmienicie z grzankami, czy z pestkami dyni.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Składniki

  • 1,5 l wody
  • szyja indyka
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki z dyni

Przygotowanie zupy pomidorowej

  1. Zacznij od przygotowania bulionu – szyję indyka dokładnie umyj i wrzuć do ok. 1,5 l zimnej wody. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 20 minut.

  2. Do garnka dodaj oczyszczoną włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę. Garnek przykryj pokrywką (pozostaw lekko uchyloną). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut – do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zostaw bulion na 10-15 minut, a następnie odcedź.

  3. Przejdź do przygotowania pieczonych warzyw. Pomidory zalej wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój na połówki. Papryki i cebulę także przekrój na pół. Z papryk usuń gniazda nasienne, a z cebuli suche końcówki.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż przygotowane warzywa oraz ząbek czosnku w łupinie. Wszystko skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 20 minut.

  5. Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupiny. Wszystkie pieczone warzywa wrzuć do blendera. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz marchew z ugotowanego wywaru. Dopraw papryką słodką, ostrą oraz solą.

  6. Warzywa zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie połącz z przygotowanym wcześniej wywarem.

  7. W osobnym naczyniu wymieszaj chochlę zupy z 2-3 łyżkami śmietany (by bardziej zagęścić zupę dodałam jeszcze łyżkę mąki) i przelej z powrotem do garnka.

  8. Na koniec zupę możesz doprawić do smaku. Najlepiej jest podawać z grzankami lub pestkami dyni.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa