oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć chłodników. Są proste i szybkie w przygotowaniu, co szczególnie doceniam o tej porze roku. Tym razem po inspirację sięgam do kuchni bałkańskiej.

Przygotowałam tarator, czyli zupę pochodzącą z kuchni bułgarskiej. Jest to delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego/kefiru z dodatkiem ogórka, koperku, czosnku i orzechów włoskich. Przygotowanie dania polega jedynie na zmieszaniu wszystkich składników. Jest to sposób na szybkie, lekkie i smaczne danie obiadowe.

Tarator

Składniki

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • 2 świeże ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.

  2. W misce umieść jogurt, pokrojone ogórki, posiekany czosnek i koperek (część zostaw do dekoracji). Mieszaj i dolewaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.  Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  3. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zupa się schłodziła.

  4. Nałóż do misek. Do każdej porcji dodaj kilka kostek lodu, skrop oliwą z oliwek. Dodaj koperek i posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie.

Tarator

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na orzeźwiające zupy. Był chłodnik litewski, chłodnik z botwinki na mleku kokosowym czy popularny chłodnik hiszpański – gazpacho.