oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Zalewajka to prosta, sycąca i niezwykle smaczna zupa. Powstało już kilka wersji, niektóre z przepisów doczekały się nawet wpisania na listę produktów tradycyjnych. Poszczególne receptury różnią się składnikami. Sposób przygotowania pozostaje jednak niezmienny. Pokrojone ziemniaki zalewa się żurem – stąd nazwa zupy.

Zalewajka jest doskonałym przykładem, jak przyrządzić coś pysznego z kilku składników. Główną rolę grają tu ziemniaki i żur (najlepszy jest domowy, ale możesz użyć także takiego ze sklepu).

Czas przygotowania:

ok. 45 minut

Składniki

  • 2 l wody
  • 1/2 l żuru
  • 700 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Zalewajka

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

  2. Rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.

  3. Do wrzątku włóż ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek pokrojony w paski, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.

  4. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur z śmietaną, posiekanym czosnkiem.

  5. Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.

  6. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 10-15 minut do miękkości ziemniaków.

  7. Pozostałą część boczku pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy.

Zalewajka