Zupy grzybowe przygotowuję przez cały rok, nie tylko od święta. Dziś proponuję przepis na zupę borowikową z dodatkiem ziemniaków, marchewki, zabielaną śmietanką, doprawioną świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

W sezonie sięgam po świeże grzyby prosto z lasu, a o tej porze korzystam z mrożonych i zapasów. Dodaję także suszone grzyby, które nadają zupie głębokiego smaku i aromatu. Grzybową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta, sycąca i mocno aromatyczna.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 g borowików świeżych lub mrożonych
  • 50 g suszonych borowików
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Zupa borowikowa

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.

  2. Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki.

  5. W rondlu rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij.

  6. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut. Następnie dorzuć przygotowane grzyby świeże/mrożone i całość smaż przez kolejne 5 minut.

  7. Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj do miękkości warzyw.

  8. Zupę dopraw solą oraz pieprzem świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę.

  9. Zupę borowikową serwuj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zupa borowikowa