oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Pieczywo, które straciło swoją świeżość można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest zupa chlebowa, którą przygotowuję z czerstwego razowca.

Kremowa zupa chlebowa jest doskonałym przykładem, jak przyrządzić coś pysznego z zaledwie kilku składników. Dodatkowymi zaletami dania jest łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy podsmażyć kawałki chleba z cebulą i czosnkiem, zalać bulionem, doprawić i zmiksować.

Składniki

Zupa:

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 g chleba razowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: natka pietruszki

Grzanki:

  • pieczywo
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Zupa chlebowa

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Chleb pokrój w kostkę.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz chleb. Całość podsmaż przez około 5 minut.

  3. Składniki zalej bulionem. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

  4. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

  6. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.

  7. Posyp zupę grzankami i posiekaną natkę pietruszki.

Zupa chlebowa

Zupę podaję z grzankami czosnkowymi i posiekaną natką pietruszki. Równie smaczna oprószona jedynie świeżo mielonym pieprzem z kleksem śmietany.