Zupa grzybowa to jedna z najlepszych zup o tej porze roku. Korzystając z sezonu grzybowego sięgam po świeże grzyby. Możesz oczywiście ugotować ją przez cały rok i użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Dziś proponuję przepis na grzybową, która jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna.

Zupę przygotowałam na wywarze warzywnym. Do zupy dorzuciłam podsmażane podgrzybki, co nadało potrawie głęboki smak i aromat. Dodałam pokrojone warzywa – ziemniaki i marchewkę. Na koniec grzybową zabieliłam śmietaną 18-proc. do zup i sosów. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku oraz wzbogaciłam posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych, np. podgrzybków, borowików)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do podania

Zupa grzybowa

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  3. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w talarki i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez około 15 minut.

  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy, wrzuć pokrojone grzyby, i smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Zawartość patelni dodaj do gotującej zupy.

  5. Na patelnię dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dorzuć do zupy.

  6. Gotuj przez kolejne 10-15 minut.  Po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.

  7. Na sam koniec, spróbuj zupy i dopraw w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  8. Zupę serwuj z  sporą szczyptą posiekanej natki pietruszki.

Zupa grzybowa