Zupa kalafiorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Na blogu znajdziesz już przepisy na aksamitną zupę z kalafiora oraz krem z pieczonego kalafiora. Tym razem serwuję tradycyjną zupę kalafiorową z dodatkiem sporej ilości jarzyn.

W garnku lądują ziemniaki, marchewka, pietruszka i cebula. To wszystko doprawione kurkumą, chili oraz suszonym tymiankiem. Sekretem smacznej kalafiorowej jest dodanie różyczek kalafiora w połowie czasu gotowania, tak aby się nie rozgotowały a pozostały al dente.

Składniki

  • ok. 1,5 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 1 kalafior (ok. 800 g)
  • 500 g ziemniaków (2 duże ziemniaki)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/4 łyżeczki chili, kurkumy i tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub inne świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  2. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszkę w talarki, a cebulę drobno posiekaj.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Podsmaż przez ok. 5 minut, od czasu do czas mieszając.

  4. Całość zalej gorącym wywarem.

  5. Zupę dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, chilli i kurkumą.

  6. Gotuj przez ok. 15 minut, następnie dorzuć różyczki kalafiora i gotuj do miękkości warzyw.

  7. Zupę kalafiorową podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki lub z innymi świeżymi ziołami, np. tymiankiem.