Zupa krem z dyni – wersja orientalna

W trakcie jednej z moich podróży do Hong Kongu miałem okazję spróbować rewelacyjnej orientalnej zupy z dyni. Już od dawna nosiłem się z zamiarem odtworzenia tego smaku we własnej kuchni. Tak się składa, że pod koniec października dynia to jeden z bardziej popularnych produktów we wszelkiego rodzaju sklepach spożywczych i marketach. Jedni kupują ją w celach rozrywkowych, inni korzystają z dostępności tego warzywa i urządzają kuchenne halloween :)

Zupa z dyni - orientalny krem

Tradycyjna „europejska” zupa z dyni jest bardzo smaczna, zdrowa i atrakcyjna wizualnie, często jednak słyszałem opinie, że smakuje jak grochówka i tylko lepiej wygląda :) Mój przepis oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka.

Składniki zupy dyniowej

  • jedna średniej wielkości dynia
  • jeden litr bulionu
  • dwa małe ziemniaki
  • dwie marchewki
  • jedna cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • miód lub cukier brązowy
  • wysokoprocentowa śmietanka
  • jedna cytryna
  • przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, chilli
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

  1. warzywa obieram i kroję w grubą kostkę

  2. na patelnię dodaję trochę oleju i wszystkie warzywa (dynię, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek) mniejszymi porcjami podpiekam aż zaczną się mocno rumienić

  3. chwilę przed końcem obsmażania dyni dodaję miód albo cukier i staram się delikatnie skarmelizować zawartość patelni

  4. przyrumienione warzywa przekładam z patelni do garnka z bulionem

  5. do garnka dodaję przyprawy, czyli imbir (dużo imbiru), cynamon, kardamon, kurkumę dla wzmocnienia koloru oraz niewielką ilość chilli dla nadania delikatnie ostrego posmaku

  6. kiedy w garnku wylądują wszystkie warzywa gotuję zupę przez kilkanaście minut aż wszystkie składniki będą miękkie

  7. następnie miksuję całą zawartość garnka przy pomocy blendera – aż do uzyskania delikatnej jednolitej masy/kremu

  8. jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą

  9. do prawie już gotowej zupy dyniowej dodaję śmietankę

  10. wyciskam sok z połowy cytryny i dodaję go do garnka

  11. całość mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą

Zupę z dyni podaję udekorowaną kleksem z gęstej śmietany lub jogurtu i posypaną grubo zmielonym pieprzem.

Danie to jest bardzo trudno zepsuć i nie należy martwić się proporcjami. Ja dopasowuję skład i ilość składników na oko, starając się dostosować do rozmiaru dyni jaką udaje mi się kupić. Zwykle gotuję większą ilość takiej zupy i nadmiar zamrażam w plastikowych pojemnikach – po kilkunastu dniach, kiedy znowu przychodzi ochota na coś bardzo smacznego, taki zamrożony zapas pozwala w ciągu kilku minut cieszyć się gorącą i smaczną zupą z dyni ;)

ksiazki-zajadam

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 16 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Marta pisze:

    Jest pyszna! Ja na koniec posypałam jeszcze słonecznikiem.
    Nie jestem dobra w kucharzeniu, ale z Twoich przepisów zawsze wszystko mi wychodzi:)

    5
    • Tomek Lach pisze:

      Marta bardzo się cieszę :) …a ja też nie jestem mistrzem kuchni, i staram się wszystkie swoje przepisy opisywać w taki sposób, żeby na 100% udały się każdemu kto ich próbuje :-)

  • Kinga pisze:

    Jutro planuję wykorzystać ten przepis – brzmi smacznie :). Zastanawiam się tylko, czy dodać do zupy mleczko kokosowe? Co sądzisz?

    5
  • Asia pisze:

    mozna zaznaczyc, skopiowac do worda i druknac;) big deal;)
    zupa bardzo smaczna:D
    dzieki:D
    uratowales moja dynie:D

    5
  • Basia pisze:

    Wyśmienita zupa ! gorąca polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

  • Maria pisze:

    przepis interesujący, ale za dużo przepisywania , szkoda że nie można go wydrukować , duża strata!

  • jaa pisze:

    Witam, z chęcią wypróbuję przepis, chciałam go też „na szybko” wydrukować ale nie ma takiej opcji…? szkoda.
    Pozdrawiam :-)

  • Jagoda Szymanska pisze:

    ZNAKOMITA!

  • Maja pisze:

    Super przepis-polecam!!!!

  • ela pisze:

    zupa marzenie,nareszcie wiem co zrobić z dyni,moi domownicy się nią smacznie objadają,pozdrawiam:)

  • Dybcia pisze:

    Rewelacja! Najlepsza zupa z dyni jaka jadlam!!! Jedynie dodanie soku z cytryny mi tu nie pasuje, bo jak to cytryna smak wszelki zabija. Drogi Tomku bardzo mnie intryguje w jakich to rozrywkach swiry w Hong Kongu stosuja to warzywo?!
    Pozdrawiam serdecznie

  • Monia pisze:

    Super przepis-zapisuje go sobie:) pozdrawiam

  • Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.